Nem mi mondtuk, hanem Tiborc a Bánk bán nyomorgó szegény embere.
Azt viszont már mi mondjuk, hogy a nagy zabálás napjainkban divattá vált.
A tévékben alig van már olyan csatorna, ahol ne lenne valamilyen főzőműsor.
Óriási sztárok lettek a séfek, a szakácsok, és a különböző konyhamalacok Borbás Marcsitól kezdve Gáspár Beján át Rákóczi Feriig. Könyvtárnyi szakácskönyv is megjelent ezektől az amatőr kotyvasztóktól.
Mindenki bizonyítani akarja a főzőtudományát.
Bekukkanthatunk a celebek konyhájába is , láthatjuk, hogyan készülnek a vendégek fogadására. Ami biztos az biztos a konyhákban mindig ott vannak az előkóstoló kedvenc ebek, akik megnyalják a a gazdi fakanalát...
Anno jelentős nagyjaink is beleszagoltak a konyhaművészetbe.
Déryné Széppataki Róza " találta fel " az igazi erdélyi töltött káposztát.
A székelygulyás a neve ellenére sem a székely konyha alkotása.
Petőfi Sándortól származik, akinek volt egy jó ismerőse, bizonyos Székely János vármegyei könyvtáros.. 1846-ban együtt betértek ebédelni a Zenélő óra című kiskocsmába, ahol törzsvendégek voltak. Mivel kissé későre járt semmi más ennivalója nem volt a tulajnak, csak káposzta főzelék. Székely kívánságára belekevertek a még maradék sertéspörköltből. Petőfinek ízlett az étel, amelyre még egy kis tejföl is került.
Legközelebb amikor betért ebédelni, már székelykáposztaként rendelte meg.
Újházy Ede, a híres színész elismert konyhamester volt. Tyúkhús leves receptje szerint készül napjainkban is a nevéről elnevezett leves.
Krúdy Gyula nemcsak regényeit hagyta az utókorra, hanem a Krúdy féle roston sült pecsenye receptjét is.
Krúdy több estben, az óbudai Híd vendéglőben, ingujjra vetkőzve a nyílt tűzön roston sütötte kedvenc hús pecsenyéjét.
Vizvári Mariska színésznő szakácskönyve legendás kiadvány volt. Nagymamák jól ismerik, abból főznek a családnak.
Újházy tyúklevese ma is menő kaja akárcsak a töltött és a székely káposzta.
Pedig akkoriban hol lehetett a tévékben főzőcskézni....
(kemény)